Nationaldagstalet

Kära gamla svenskar och dagens nya svenskar

Stort tack till alla som har kommit hit idag för att fira vårat fantastiska Sveriges nationaldag. Vet alla varför vi firar nationaldagen den 6 juni. Som f d historielärare tänkte jag passa på att upplysa er om två anledningar ni säkert känner till och en som ni kanske inte hört förut.

1. Gustav Vasa den 6:e juni 1523 valdes Gustav Vasa till Svensk kung. Kalmarunionen upplöstes och Sverige blev en självständig stat.
2. De andra historiska hållplatsen firades här stort under 2009. När kriget 1809 avslutades undertecknades en ny grundlag om hur Sverige skulle styras den 6 juni.


Den 3: anledningen är skansen i Stockholm. Låter kanske dumt men år 1893 den 5 juni anordnades en fest till den svenska nationens ära. Vädret blev extremt dåligt med regn och kyla. Skansen chefen Artur Hazelius valde då att förlänga festen till och med den 6 juni. Solen började skina redan på morgonen och Skansen fylldes av folk som ville fira Sverige. Det föreslogs då att den 6 juni skulle vi alltid fira Sveriges nationaldag. Och så fick det bli! Tänk på det när ni kastas mellan 27 grader varmt förra veckan, blåst och kallt igår och varmt och skönt idag. Det svenska försommarvädret har avgjort många saker.

Varför är Sverige så fantastiskt då? Jag läste på VK.se att någon ondgjorde sig över sophämtningen i Robertsfors, någon annan ondgjorde sig över Fagerliden och den tredje klagade på något annat. I Husby kastade man stenar på brandkåren efter att man själv gjort upp elden. Vad har vi att klaga på i Sverige?

Rent vatten i kranen, mat i överflöd, gratis sjukvård m.m.efter att ha rest mycket och besökt slumområden i både Indien, Bangladesh och nu senast Karagocho i Kenya och sett allt dom inte har. Människor som varje dag för en kamp för att få vatten och mat. Skolor där över 80 % av eleverna har HIV, stor a slumområden där människor lever på mindre än en dollar per dag, har jag svårt att se att man kan bo i något bättre land än just Sverige. När jag ser vår blå-gula fana vaja i flaggstänger, när jag ser oss sopa hem VM-guld i ishockey då har jag svårt att se något vackrare. Då har jag svårt att acceptera att vissa gnäller ihjäl sig och ser allt så negativt!!

Däremot så tycker jag att folkhemmet och då pratar jag om Per-Albin Hanssons tankar bör bevakas hårdare och försvaras där det behövs. Det är inte okej att 70 % får det mycket mycket bättre och 30 % mycket mycket sämre i Sverige. Det är heller inte okej att ungdomsarbetslösheten ligger på nästan 50 % på en del ställen. Halva Sverige ska inte arbeta. Alla ska jobba och känna att de bidrar till samhället, kommunerna och staten. Vinsterna i välfärden ska inte hamna i Cyman Island utan av dessa ska vårt samhälle byggas. Då kommer man inte heller att kasta sten på brandkår och polis. Då kommer inte heller rasistiska strömningar att frodas i vårt land.

Sverige ska vara och förbli ett land med trygghet, respekt för varandra och jämlikhet!

För ca 2 timmar sedan stod jag på natursköna Berglunda gård som ligger pitoreskt placerad efter Rickleåns virvlande vattenflöde, och filmade något så spännande som kosläpp!

Korna var helt galna när dom efter en lång vinter äntligen fick storma ut på ängen. Tänk vilken känsla!

Ta med er den känslan och var lite galna när ni går ut i sommaren. Tänk kreativt, skapa i hemmen, skapa i kommunen och njut av känslan att vi lever i frihet och att Sverige är en demokrati.(Ställ er dock inte och mumsa i er gräs på en sommaräng, för då kanske ni inte är i frihet så länge till).

Var stolta över Sverige, Var stolta över Robertsfors och tänk på att det är vi alla som formar vårt samhälle, vår framtid och vår framgång. Tillsammans skapar vi vad vi vill och vill man något väldigt mycket så kämpar jordens alla krafter och element för att det ska bli så. If you can dream it – you can do it!


Ett fyrfaldigt leve för konungariket Sverige. Hipp hipp:

HURRA HURRA HURRA HURRA


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback